Blog Search
Csokoládé és pezsgő: egy csábító párosítás, néhány fontos szemponttal
Ez az az időszak, amikor a csokoládé és a pezsgő az ajándékozás, az élvezet és a kifinomult ízlés szimbólumává válik. Ünnepet, eleganciát és gondtalan örömöt sugallnak. Miért is ne szeretnénk ezt?
Álljunk meg egy pillanatra. Mielőtt teljesen átadnánk magunkat az élvezeteknek, érdemes röviden átgondolni néhány figyelmeztetést és ajánlást, amelyek segíthetnek abban, hogy ezekből az alkalmakból valóban többet hozzunk ki.
Nem azért, hogy elrontsuk az örömöt, hanem épp ellenkezőleg: hogy még jobban élvezhessük.
Reflux: amikor a csokoládé és az alkohol együtt dolgozik (pedig nem kellene)
Ha van ország, amely igazán ért a minőségi csokoládéhoz és a magas színvonalú alkoholos italokhoz, akkor az Belgium. Ezért különösen találó, hogy épp belga orvosi források foglalkoznak ezzel a kérdéssel.
Egy 2025-ös refluxról szóló cikkben Prof. Sébastien Kindt belga gasztroenterológus elmagyarázza, hogy az alkohol, a zsíros ételek és a csokoládé egyaránt hatással vannak az alsó nyelőcső-záróizomra, arra az izmos „szelepre”, amely normál esetben megakadályozza, hogy a gyomorsav visszajusson a nyelőcsőbe.
Forrás: https://www.plusmagazine.be/fr/sante/reflux-et-brulures-destomac-les-symptomes-a-reperer/
Prof. Kindt szerint az alkohol ellazítja ezt az izmot, míg a csokoládé és a zsíros ételek tovább gyengítik annak működését, illetve meghosszabbítják a gyomorra nehezedő nyomást. Ha a záróizom ellazul, a savas reflux esélye jelentősen megnő, különösen bőséges étkezések után.
Hasonlóan fogalmaz Dr. Molnár Péter magyar gasztroenterológus is, aki hazai egészségügyi írásokban kiemeli, hogy a nehéz, zsíros ételek, az alkohol és a csokoládé klasszikus kiváltói a refluxszerű tüneteknek, főleg ünnepi túlevések idején. Refluxos betegek számára ezek az ételek gyakran kifejezetten kerülendők.
Forrás: http://www.harmonet.hu/szepseg-wellness/69410-ezt-a-betegseget-sokan-nem-veszik-komolyan,-pedig-nagy-bajt-okozhat!.html
A lényeg tehát az, hogy a kakaó és az alkohol együtt, egymást erősítve hat ugyanarra az élettani mechanizmusra, éppen akkor, amikor ennek az ellenkezőjére lenne szükségünk.
Fokozott savtermelés: egy második, különálló terhelés
A záróizmon túl az alkohol egy további kihívást is jelent: fokozhatja a gyomorsav-termelést.
Klinikai kutatások szerint az erjesztett alkoholos italok, így a bor is, serkenthetik a gyomorsav kiválasztását.
Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9155575/
Forrás: https://www.jci.org/articles/view/3620
Ez azt jelenti, hogy miközben a záróizom már ellazult állapotban van, a gyomor közben még több savat is termelhet. Bár ez más mechanizmus, mint a záróizom hatása, az eredmény hasonló: több irritáció, nagyobb diszkomfortérzet és gyakoribb gyomorégés, főleg este, amikor az étkezések bőségesebbek és a lefekvés ideje is közelebb van.
Gyomormozgás: amikor lelassul az emésztés
Az ünnepi csokoládé ritkán érkezik egyedül. Gyakran egy kiadós vacsora után fogyasztjuk, amely bővelkedik zsírokban, fehérjékben és szaftos fogásokban, nem ritkán késő esti órákban.
A zsíros ételekről ismert, hogy lassítják a gyomorürülést, vagyis az étel hosszabb ideig marad a gyomorban. Az alkohol tovább ronthatja az emésztőrendszer normál mozgását.
Forrás: https://www.xiahepublishing.com/m/2994-8754/JTG-2024-00028
Ennek következménye a tartós gyomorfeszülés és nyomás, ami ismét növeli a reflux és az emésztési kellemetlenségek esélyét.
Röviden összefoglalva:
nagy étkezés + zsír + csokoládé + alkohol + késői időpont
nem igazán gyomorkímélő kombináció.
A cukor kérdése: óvatos, de fontos megjegyzés
Nem minden csokoládé egyforma.
A magas kakaótartalmú étcsokoládé valódi ínyencség lehet, és számos kedvező tulajdonsága ismert. A legtöbb ünnepi csokoládéajándék azonban erősen feldolgozott termék, jelentős cukortartalommal.
Amikor egy magas cukortartalmú ételt alkohollal kombinálunk, a szervezet egyfajta „kettős terheléssel” szembesül:
-
gyors vércukorszint-emelkedés a cukor miatt
-
megváltozott vércukorszabályozás az alkohol hatására
Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy az alkohol ronthatja az étkezés utáni glükózkezelést és az inzulinérzékenységet.
Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22648716/
Forrás: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8499260/
Ez nem jelenti azt, hogy a csokoládé és a bor veszélyes lenne. Ugyanakkor inzulinrezisztencia, prediabétesz vagy cukorbetegség esetén érdemes erre tudatosan figyelni.
Ezért a mértékletesség továbbra is jó tanács.
Egy kíméletesebb alternatíva: ugyanaz a rituálé, könnyedebb hatással
Érdekes módon a profi csokoládékészítők is adnak iránymutatást ebben a témában.
A La Maison du Chocolat ajánlása szerint a csokoládéhoz párosított bornak általában édesebbnek kell lennie, mint maga a csokoládé, különösen akkor, ha az gyümölcsöt vagy olajos magvakat tartalmaz.
Forrás: https://www.lamaisonduchocolat.com/en_us/chocolate-wine-pairing
Számunkra ez egy további gondolatot is felvet. Miért ne hagynánk érvényesülni a csokoládé természetes kesernyésségét, ahelyett hogy túlzott édességgel nyomnánk el? Így egy kiegyensúlyozottabb, könnyebben élvezhető párosítás születhet.
És mi a helyzet az alkoholmentes pezsgőkkel? Ha az ünnepek alatt szeretnénk koccintani, az alkoholmentes pezsgő ugyanazt a rituálét kínálja: buborékokat a pohárban, kellemes aromákat és kiváló párosíthatóságot.
Megmarad az élmény, miközben csökken a gyomorirritáció, a reflux kockázata és az a bizonyos ünnepi emésztési nehézség.
Ugyanaz az élmény. Csak egy kicsit kíméletesebb a testünkhöz.
Leave a comment
Log in to post comments